здравни

Шест области вече са в грипна епидемия , до дни ще обхване 1/3 от страната

Област Бургас обяви грипна епидемия, след като по-рано днес това направиха Плевен и Варна. В Плевен временни мерки се въвеждат от утре – 24, а във Варна и Бургас – от 25 януари до 31 януари. Т ака към момента в шест области са сила противоепидемични мерки.

До края на седмицата се очаква това да обхване 1/3 от страната.

„Временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания ще бъдат въведени в област Бургас“, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров след заседание на местния щаб за борба с грипа.

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболяемостта в Бургас – 238,25%00. От 16 до 22 януари са регистрирани 478 случая при наблюдавано 10% от населението – 20 063 души.

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 г. ( 810,68%00), 0-4 г. (749,41%00), следвана от възрастова група 15-29 г. (356,79%00), над 65 г. (103,43%00) и най-ниска заболяемост при група 30-64 г. (94,33%00).

Сред мерките по думите на д-р Паздеров са: преустановяване на консултациите на бременни жени, профилактичните прегледи, имунизациите и реимунизациите при личните лекари, свижданията в лечебните заведения.

На този етап не е наложително обявяването на грипна ваканция за учениците, тъй като заболеваемостта сред учениците е 13% , а сред персонала – 5%.

„Въвеждаме стриктен филтър в детски градини и училища. При промяна на обстановката, ако се завиши броят на отсъстващите ученици и учители, ще бъдат предприети по-стриктни мерки, включително и грипна ваканция“, каза директорът на РЗИ – Бургас.

По думите му решението за това трябва да бъде на регионалния инспекторат по образованието и просветния министър. Д-р Георги Паздеров посочи, че преди две седмици броят на отсъстващите по болест ученици е по-висок отколкото е в момента.

Шест са вече областите в плен на грипа.

Преди шест дни Смолян първи обяви грипна епидемия, като противоепедимичните мерки там са в сила до 24 януари. Последваха го Габрово и Пловдив, а от днес се присъединиха Плевен, Варна и Бургас.

Много близо до протиепидемичните стойности са още Ямбол, Пазарджик, Перник и София област, съобщи тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и прогнозира, че до края на седмицата очаква 1/3 от България да е в грипна епидемия.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.


От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени, съветват експертите.

Последвайте нашата страница във Фейсбук



SuperAdmin

Recent Posts

БГ мафиоти бягат от закона: Ружа, Таки и брат Галев са неуловими за властите

Брендо изненадващо се предаде! Евелин Банев дълга години беше издирван от властите. Не го откриха,…

40 минути ago

Неочаквани пари за Стрелците, много срещи и емоции за две зодии

ОВЕН Днес е по-добре да не се заемате с мащабни проекти, но дребните и рутинни…

3 часа ago

Девите да избягват конфликти, страхотен ден за две зодии

ОВЕН Очаква ви натоварен ден, който със сигурност ще донесе ярки събития. Може да се…

един ден ago

Извънредно! Брендо се предаде!

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа.…

2 дни ago

Натали Трифонова пак сама, раздели се с рали шампиона Мартин Чой

Натали Трифонова си открадна няколко дни почивка и замина за Гърция. Блондинката работи усилено –…

2 дни ago