В Испания вече има потвърдени 22 случая на остър детски хепатит с неизвестен произход. Според Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) на континента те са поне 102, а във Великобритания 163.

Случаите в Испания са повече отколкото в Австрия, където има два установени случая, Белгия (3), Франция (2), Германия (1), Нидерландия (6), Полша (1), Португалия (8) и Швеция (9), но са по-малко от Италия, където случаите са 35.

11 от заболелите деца под 16-годишна възраст във Великобритания се нуждаят от чернодробна трансплантация, докато в Испания все още няма такива усложнения.

Според педиатрите основната вероятна причина за хепатита е Аденовирус 41, който е открит в пациентите и досега никога не се е свързвал с хепатита, поради което не може да става въпрос за случайност. Те призовават към спокойствие, за да могат здравните власти да си свършат работата без масова психоза.

Според изнесените в медиите данни в световен мащаб докладваните случаи са около 450 и са регистрирани в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Изрично се уточнява, че „все още не е ясно дали случаите, установени след сигнала, са част от истинско увеличение в сравнение с обичайната честота на разпространението на хепатита при децата“.