любопитно

Роденият в Смолян нов патриарх: Зарязва филологията на 25 г., създава монашеско братство в САЩ

Новият патриарх Даниил прави най-решителния избор в живота си през 1997 г., когато е на 25 години. Тогава второкурсникът в Софийския университет Св. Климент Охридски Атанас Трендафилов Николов, както е светското му име, решава да зареже английската филология и да се запише в Богословския факултет при същия вуз, който завършва през 2002 г., за да служи вече на Бога.
Преди да отиде да учи в София, никой от приятелите на родения през 1972 г. в Смолян ученолюбив младеж не подозира подобен драматичен обрат.


През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир и две години по-късно е подстриган в монашество. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, а през 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.
През 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. След две години по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий.

Господ беше дал на монаха Даниил усърдие, но го беше дарил и със смирение и твърдост във вярата. Затова след много години на смирено монашеско битие в Хаджидимовския и сетне в Роженския манастир митрополитът му го предпочете за свой помощник – викарен епископ.
А по-късно Американският митрополит Йосиф го „измоли“ от своя събрат за викарий на обширната си епархия. Там, в Щатите, създаде монашеско братство, на което и сега дядо Йосиф го държи като духовен наставник. За никой пост монахът с пророческото име не се е „натискал“, не е молил, нито е търсил ходатайства. Бог си го издига на високо, за да свети на всички. Много хора искрено го обичат и го следват, написа за Даниил Иван Желев в Двери.

След завръщането от САЩ Даниил оглави Видинска митрополия през 2018 г. след смъртта на дългогодишния предстоятел дядо Дометиан.
Той никога не се е замесвал в скандали, не е получавал обвинения за несъответстващ на монаха живот в която и да е насока.
Истински духовник, който служи с чест и достойнство. Така го определят свещениците от Монтанския край преди избора му за патриарх.
„С идването си стегна редиците, държи изключително много на богослужението, на чистата вяра и отношението към християнството в обществото. Държи да се спазват християнските добродетели, животът на поповете да е праведен, християнски, да няма катинари на църковните порти и да има служби в черквите по селата, разказа отец Николай от православния храм „Св. св. Кирил и Методий в Монтана.
Даниил предизвика най-много коментари с позицията си за войната в Русия и отношението към Украинската православна църква, която поиска да се отцепи от Москва.

През 2022 г. в началото на ноември, след като Народното събрание излезе с решение страната ни да изпрати военна помощ за Украйна, страницата на Видинска митрополия публикува Окръжно писмо от митрополит Даниил към свещениците от епархията, в което огласи своята гледна точка към войната.

Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание, ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор, заяви тогава Даниил. Той се възмути и от експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на Руската църква в София.


Даниил разкритикува решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автономна Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава.

Без всякакво покаяние патриарх Вартоломей даде томос, тоест той подписа и провъзгласи две неканонични в този момент структури, като ги обедини в така наречената Православна църква в Украйна – ПЦУ, и призна новосъздаденото образувание за каноничната Православна църква в Украйна. Питаме обаче каква е съдбата на общопризнатата към онзи момент преди пет години и до днес от всички поместни православни църкви Украинска православна църква с предстоятел митрополит Онуфрий?

Вместо да се въдвори мир в Църквата, както предполагаше патриарх Вартоломей, както беше убеден, че по този начин милиони православни християни, които са лишени от общение с Църквата, ще се приобщят към нея, той започна една война, в която буквално тези хора, които той провъзгласи за канонични, гонят каноничната Църква, взимат храмове, бият свещеници, убиват. Това ли са християни? Това е абсурд, заяви Даниил, с което си навлече гнева на евроатлантиците у нас, но и подкрепата на много миряни.

Последвайте нашата страница във Фейсбук



SuperAdmin

Recent Posts

Невероятен късмет за две зодии

ОВЕН Очаква ви ден, през който ще се налага да вършите работата на други хора…

35 минути ago

Арестуваният лидер на ДПС във Варна Сали Табаков кътал милиони в тайна стая

Областният лидер на ДПС-Варна и местен общински съветник, който бе арестуван преди броени дни при…

2 дни ago

“Слизай, за да няма шамари“: Изхвърлиха известна певица с грозни псувни от автобус в Пловдив

Пловдивската оперна певица Ростислава Ракова е била изхвърлена от градския автобус, след като е попитала…

2 дни ago

„Величие“ се цепят! Борисов ги залъгва с високи държавни постове

Вече започна роенето на най-малката, но в същото време „най-величествена“ група в парламента. Депутати от…

2 дни ago

Стрелците да проявят изобретателност, успешен ден за две зодии

ОВЕН Очаква ви натоварен ден, през който, ако не губите време в притеснения и се…

2 дни ago

Дълга отпуска – глупости! Ето коя е истинската причина Гала да приключи с „На кафе“ извънредно!

Извънредна и неочаквана от зрителите новина съобщи Гала днес в предаването си. А именно -…

3 дни ago