Свободните легла във Военномедицинска академия (ВМА), Пирогов и Окръжна болница в София са пред изчерпване.

Това каза на днешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„51% е заетостта на интензивните легла в момента, което е с над 10% ръст на седмична база“, каза още той. В момента са заети 47% от всички легла в болниците.

Мутафчийски обяви, че в последните 5 дни във ВМА са ваксинирани 7 169 души, а от началото на ваксинационната кампания те са 12 300.

Заболеваемостта на 7-дневна база вече е 216 на 100 000 души.

В последните три дни има 26% увеличение спрямо миналия четвъртък, както и 57% ръст на база две седмици по-рано. Това абсолютно се дължи на неносенето на маски и на почти никакво спазване на мерките. От началото на пандемията има хора, които се смеят само като споменем колко е опасен този вирус, но трябва да се замислят, дали пък накрая няма да ни потърсят, точно лекарите.

Спомняте си как по време на протестите им казвахме, че това е опасно, но те палеха маски в знак на протест срещу мерките, след това всички протестиращи стигнаха до болниците, заразени с коронавируса, но това не се коментира в момента. Да ви припомня ли за случая с протестиращият от Видин, как лично Бойко Борисов го изпрати във ВМА и защо, защото никой не спазва мерките, всеки си мисли, че това не може да му се случи и накрая ние лекарите трябва да го спасяваме. Идва трета вълна, затова да спазваме мерките, маски, дистанция, дезинфекция.

Смъртността се задържа, дори има спад от 7% и в момента е 7.1 на 100 000 души спрямо 8.5 на 100 хиляди за преди две седмици.

По време на брифинга, друг член на Националният Оперативен Щаб (НОЩ) професор Кунчев обяви следните цифри:

Със заболяемост от 156 на 100 000 души България се нарежда на 22-ро място в ЕС и на пето място на Балканите, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

По отношение на смъртността от COVID-19 тя е 8.27 на 100 000 души и по този показател задържаме 14-0 място е ЕС.

В България продължава тенденцията за преливане на областите от жълта през оранжева в червена зона.

 

Областите, които попадат в червената зона, са вече 19, докато 7 са в оранжева и само Видин и Търговище са в жълтата зона с най-ниската заболяемост.

Заболяемостта в Кюстендил остава най-висока – 446 на 100 000 души, докато най-ниска е в Търговище (25 на 100 000 души).

Име известно преливане към по-високата заболяемост и в нови области, като Перник, София-област, Враца и Плевен.

По отношение на другите показатели, 14-дневната заболяемост продължава да показва ръст и той е засега е с нисък темп. Положителното е, че поне засега смъртността не следва този ход, а задържа едно постоянно ниво и по-скоро сме в плато в това отношение.

По отношение на седмичния брой тестове, те се стабилизираха на около 1 000 на 100 000 души, което е добър показател и ни дава възможност да имаме точна представа за това какво се случва, каза още Кунчев.

източник:profit.bg