Странични реакции спряха имунизацията с J&J и в американски щат

Комитетът за лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) проучва случаи на тромбоза и след поставянето на ваксината на Johnson&Johnson (Janssen).

Става въпрос за четири сериозни случая на необичайни кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити, които са били докладвани след ваксинация с препарата на Janssen. Единият случай е от клиничното изпитване, а три случая са от реалната практика в САЩ. Един от случаите е завършил с фатален край.

Понастоящем ваксината срещу Covid-19 на Janssen се използва само в САЩ. Тя получи разрешение за употреба и в ЕС на 11 март, но доставките и прилагането ѝ все още не са започнали, като това се очакваше да се случи в края на април. Към момента не е ясно дали съществува причинно-следствена връзка между ваксинацията с Janssen и тромбо-емболичните събития.

Съобщението идва два дни след като ЕМА потвърди възможна причинно-следствена връзка между ваксината на AstraZeneca и случаи на тромбози сред малък брой ваксинирани. Сега PRAC ще проучва и нежеланите събития след имунизация с Janssen и ще реши дали са необходими допълнителни регулаторни действия, които обикновено се състоят в актуализация на информацията за продукта. Продуктовата информация за ваксината на AstraZeneca вече беше актуализирана и в нея беше добавен рискът от възможни тромбо-емболични събития, както и указания при какви симптоми да се търси лекарска помощ.

Проучва се и връзка на AstraZeneca с рядък синдром

PRAC проверява и сигнали за синдром на капилярна пропускливост след имунизация с AstraZeneca.

Пет случая на това много рядко състояние са докладвани в базата данни EudraVigilance. То се характеризира с изтичане на течност от кръвоносните съдове и причинява подуване на тъканите и падане на кръвното налягане. На този етап все още не е ясно дали има причинно-следствена връзка между ваксинацията и съобщенията за синдром на капилярна пропускливост.

Странични реакции спряха имунизацията с J&J и в американски щат

Същевременно ваксинационни центрове в американския щат Северна Каролина заявиха, че са преустановили използването на ваксината срещу коронавирус на Johnson&Johnson след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции непросредствено след имунизацията, съобщават световните агенции. Страничните реакции включват замаяност, припадъци и учестено дишане.

Четирима ваксинирани са били откарани в болница за допълнителни изследвания. Щатските и федералните здравни власти разследват случая.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че реакции като припадане не са рядкост след ваксинация, но въпреки това се запознават с докладите за странични реакции в Северна Каролина и още три щата.

Очаква се всички откарани в болница в щата да се възстановят, казаха представители на местните здравни власти.

Говорителката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Кристен Нордлунд заяви, че федералната агенция е информирана за страничните ефекти, които са се проявили при някои хора, на които е била поставена ваксината в щатите Айова, Джорджия, Колорадо и Северна Каролина. Нордлунд изтъкна, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят заедно с представители на щатските и местните власти, за да преценят ситуацията. След направени тестове на ваксини федералната здравна агенция е стигнала до заключението, че няма причина за безпокойство.

„Ваксините срещу Covid-19 са сигурни и ефективни. При много хора не се проявяват странични ефекти след ваксиниране срещу Covid-19, но при някои хора се наблюдават болка, подуване на мястото на поставяне на ваксината, треска или главоболие. Обикновено, тези реакции не траят дълго и означават, че тялото изгражда защита“, изтъкна Нордлунд.