Дания спря напълно ваксината Oxford-AstraZeneca Covid на фона на опасения от случаи на образуване на кръвни съсиреци, първата европейска държава, която направи това изцяло е именно Дания предава BBC.

Очаква се ходът да забави програмата за ваксинация в страната с няколко седмици.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата обяви за възможна връзка със съсиреци, но заяви, че рискът от смърт от Covid-19 е много по-голям.

Няколко европейски държави преди това бяха спряли за кратко ваксинацията с тази ваксина.

Понастоящем повечето са възобновили ваксинациите с AstraZeneca, но често с ограничения за по-старите възрастови групи.

Във вторник САЩ, Канада и Европейският съюз спряха ваксината Johnson & Johnson по подобни причини поради образуване на кръвосъсиреци.

Южна Африка също е спряла употребата на ваксината на Астра Зенека, въпреки че Johnson & Johnson е предпочитаната ваксина поради ефективността й срещу южноафриканския вариант.

Както за AstraZeneca, така и за Johnson & Johnson, страничните ефекти на кръвни съсиреци са изключително редки според медицински експерти, които се позовават на данните за това колко са ваксинираните и колко са случаите с кръвосъсиреци.

Кръвният съсирек е „много рядък страничен ефект от AstraZeneca“

Какво трябва да знаете за безопасността на ваксината

Разгръщането на ваксините в ЕС е критикувано от Световната здравна организация (СЗО) за твърде бавно и има опасения, че това последно забавяне може да го вкара в допълнителни сътресения.

И двете ваксини работят по подобен метод, известен като аденовирусни вектори.

Защо Дания спира AZ ваксината?

Датски служители заявиха, че всички 2,4 милиона дози от ваксината AstraZeneca ще бъдат изтеглени до следващо съобщение.

Датският здравен орган заяви, че проучванията показват по-висока от очакваната честота на образуване на кръвни съсиреци след дози, засягащи около един на 40 000 души.

Това се случва, след като два случая на тромбоза в Дания са свързани с ваксинации, предаде Франс прес. Един от случаите, при 60-годишна жена, е фатален.

Генералният директор Сорен Бростром заяви, че е било „трудно решение“, но Дания разполага с други ваксини и в момента епидемията там е под контрол.

„Предстоящите целеви групи за ваксинация са по-малко склонни да се разболеят тежко от Covid-19,“ каза той. „Трябва да преценим това с факта, че сега имаме известен риск от тежки неблагоприятни ефекти от ваксинацията с AstraZeneca, дори ако рискът в абсолютно изражение е малък.“

Органът обаче заяви, че не може да изключи използването му отново по друго време.

По време на пресконференцията ръководителят на датската агенция по лекарствата Таня Ерихсен припадна и беше откаран в болница като предпазна мярка. По-късно агенцията написа в туитър, че тя се е възстановила.

Източник: BBC News