Тъй като пандемията продължава, много се говори за това коя маска за лице да се използва. Трябва ли някой, който иска да закупи нова маска, да се съчетае с тази с красивия модел или тази с вграден филтър и коя всъщност предлага най-добрата защита?

По-долу е даден списък с няколко най-добри съвета, които трябва да имате предвид, когато пазарувате маска за лице.

Маски за лице за многократна употреба

От избухването на Covid-19 в световен мащаб използваме около 129 милиарда маски за лице всеки месец. Маските за еднократна употреба – като светлосините медицински – не подлежат на рециклиране. Това оказа огромно въздействие върху околната среда, особено върху нашите океани.

Но в съшият момент трябва да се внимава за маски, които могат да се използват многократно и да се перат. Те не ни осигуряват нужната защита.

Лабораторно тествани и множество слоеве

Разнообразието от маски за избор е изтощително!

Но какъв е смисълът да се носи такава , ако тя не предлага на хората и на другите около тях адекватна защита?

Избирайте винаги маски за лице, които са лабораторно тествани, като маски, които имат 95% ефективност на BFE бактериална филтрация. Тази подробност показва дали материалът на маската е достатъчно здрав за борба с проникването на бактерии. Също така маската трябва да е 100% устойчива на капчици, така че капчиците от кашлица и кихане да не проникват в материала.

 

Човек може да потърси маска с нанотехнология, през която по-лесно се диша, за да може да остане защитен и пак да диша удобно.

Налични са много маски, които предлагат един слой, но Световната здравна организация препоръчва използването на маски за лице, които се състоят от три слоя, тъй като това осигурява силна бариера срещу бактериите.

Препоръчва се използнаването на маски с полипропиленов SMS филтър в средния слой, тъй като в момента той се счита за най-добрата система за филтриране на бактерии.

 

Материал и комфорт

Както бе споменато по-горе по отношение на многослойността, вътрешният слой трябва да бъде направен от плат – в идеалния случай, този, който е хипоалергенен и или антибактериален – тъй като това също така ще предпази кожата на потребителя и ще помогне да се избегне  алергии или появата на акне.

Човек може да носи маска за кратък или дълъг период от време, така че е най-добре избраната маска да е удобна!

Достъпност

Преди да закупите маска, трябва да направите проучване и да избягвате  маски за лице, които се доставят от неизвестни търговци, нямат сертификат CE,  както и на самите маски не е посочено  с етикет  производителя, нямат ли тези неща,  всъщност тези маски не предлагат добра защита, те дори може да не ви защитавaт

Закупуването на правилната маска за лице  трябва да бъде инвестиция. Защото маската засега е единственото нещо, което ни предпазва от вируса.