Индийският вариант на коронавируса е съвсем близо до България, след като първи случай на заразен от него бе засечен в Гърция. Става дума за човек от град Патра, който не е пътувал и експерти не могат да установят със сигурност контакта му с болен от COVID-19, съобщи Ройтерс. Гъркът няма сериозни симптоми, но остава въпросът откъде се е заразил.

Но доколко е опасен е новият индийският вариант с двойна мутация? Подобно на всички вируси, коронавирусът се променя по-малко, докато се прехвърля от човек на човек. По-голямата част от тези мутации са без значение и не променят начина на поведение на вируса.

 

Но някои мутации предизвикват промени в протеина на шипа, който вирусът използва, за да се закрепи и влезе в човешките клетки – тези варианти могат потенциално да бъдат по-инфекциозни, да причинят по-тежки заболявания или да избегнат защитата от ваксините.

Индийският вариант има реално 13 мутации, но получава името си от две, подобни на тези, наблюдавани отделно в други варианти. Едната основна мутация е свързана с това, че вирусът става по-инфекциозен и по-добър при избягването на антитела, а другият е подобен на този, който е показал признаци, че може да заобиколи някои от имунните реакции на организма.

Основните мутации, открити в индийския вариант, са идентифицирани като E484Q и E484K. Тях ги има и в южноафриканския вариант B.1.353 и в бразилския P1. В индийския щат Махаращра над 60% от всички коронавирусни инфекции са свързани с новия вариант B.1.617.