Кошмар в Израел: Множество случаи на миокардит след втората доза от Рfizer, има починали млади хора

Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу Ковид-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има „десетки случаи“ на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани.

Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш, пише „Дойче веле“.

Според информации в израелските медии, повечето пациенти, развили миокардит, са били изписани от болницата в добро състояние. Двама души без придружаващи заболявания – една 22-годишна жена и един 35-годишен мъж – са починали. Но за да бъде потвърдена диагнозата, са необходими допълнителни изследвания, се посочва в информациите.

Какво може да причини миокардит?

Възпаления на сърдечния мускул могат да настъпят във всяка възраст. Често те биват причинявани от вируси, но причина за миокардит могат да бъдат и бактерии, гъбички или паразити.

Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу Ковид-19 с препарата на BioNTech/Pfizer.

Според предварителни данни от изследване, в страната има „десетки случаи“ на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани.

 

Израел е водещ в света по темпове на ваксиниране. Почти 60 процента от 9,3-милионното население на страната вече са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer. Опитът дотук показва, че ваксината предотвратява проявата на симптоми на Ковид-19, както и по-тежко  протичане на болестта.