Според постове в социалната мрежа Фейсбук фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, Световната здравна организация(СЗО) и Центърът за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ подготвят нова пандемия. Публикациите се позовават на видео, качено в платформата за видео споделяне „Ръмбъл“ (“Rumble”).

В клипа има кадри от симулация на реакции при появата на вирус, наречен „Тежък епидемичен ентеровирусен респираторен синдром 2025“. В коментара под видеото с български субтитри се посочва, че децата ще бъдат силно засегнати от бъдещата зараза.

Също така е посочено, че симулацията от октомври 2022 г. е била проведена точно три години след събитие с наименованието “Event 201”, на което е била симулирана пандемия от коронавирус и след това е избухнала „пландемията“, както наричат любителите на конспирации пандемията от Covid-19.

„На 23.10. 2022. в Брюксел, Белгия е проведена симулация и упражнение за реакция при ентеровирусна пандемия под надслов “Катастрофална зараза”, която има по-висока смъртност от ковид и засяга непропорционално деца. Това се случва точно три години след „Event“ 201, събитието на което се симулира пандемия от коронавирус и след което избухна пландемията от Ковид 19.

И новото събитие е под егидата на същите лица и организации – Центърът за здравна сигурност “Джон Хопкинс”, Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, СЗО, СИФ. Можем да се досетим какво ни готвят от тук нататък…“, се казва в коментара към видеото (без редакторска намеса), който внушава на читателите, че предстои нова „планирана“ пандемия.


Твърдение: Симулация на появата на нов вирус е част от планирана от международни организации пандемия
Видеото, публикувано в „Ръмбъл“, е взето от сайта на Центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“. На 23 октомври 2022 г. центърът провежда упражнение за реакция при пандемия с измислен вирус. Партньори в организацията са Световната здравна организация и Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Събитието е проведено в рамките на годишната среща „Големи предизвикателства“.

В упражнението взимат участие 10 настоящи и бивши здравни министри и високопоставени представители от областта на общественото здраве от Сенегал, Руанда, Нигерия, Ангола, Либерия, Сингапур, Индия, Германия, както и Бил Гейтс, съпредседател на фондацията, която основава с вече бившата си съпруга Мелинда Гейтс.

Източник: Център за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“

Упражнението е симулация на серия от извънредни срещи на консултативен съвет към СЗО относно фиктивна пандемия от близкото бъдеще, уточняват на сайта на центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“. Участниците е трябвало да се справят със задачата как да реагират спрямо епидемия в дадена част на света, която след това се разпространява много бързо, превръща се в пандемия с по-висока смъртност дори от Covid-19 и непропорционално засяга деца и млади хора.

Целта на това и предишни упражнения, организирани от центъра, е постигане на по-добра подготовка, по-ползотворна комуникация между представители на различни държавни организации, здравни експерти и лидери от различни сфери на политиката, икономиката и обществата, така че при евентуална пандемия последиците да бъдат смекчени. Подробни обяснения за това предоставят предишни участници в симулации на американската здравна организация. Те могат да бъдат разгледани във видео, публикувано на същата страница, на която е и видеото, избрано от поддръжниците на конспиративни теории като евентуално доказателство за подготовка на бъдеща пандемия.

Информацията на сайта на центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ е публично достъпна, могат да бъдат разгледани както видеа, снимки, списъци с участници, така и какво е включвал всеки един от сценариите за евентуално заразяване. Многократно се подчертава, че подобни упражнения могат да допринесат за превенция и подобрена реакция на държавните и здравните власти вътре в отделните страни, както и помежду им.

Сценарият от 23 октомври миналата година се нарича „Катастрофална зараза“ (“Catastrophic Contagion”), а преди това са проведени общо четири упражнения. Първото е било през 2001 г. във Вашингтон. В упражнението „Тъмна зима“ (“Dark Winter”) е ставало дума за тайна атака с едра шарка, извършена срещу САЩ. Следващата симулация е била „Атлантическа буря“ (“Atlantic Storm”) от 2005 г. и е имитирала среща на върха на трансатлантическите лидери, които са принудени да реагират на биотерористично нападение.

През 2018 г. е последвало събитието „Клейд Екс“ (“Clade X”), което трябвало да покаже стратегически решения и политики, които САЩ и светът ще трябва да предприемат, за да намалят последствията от сериозна пандемия. Намаляването на обществените и икономическите последици от тежка пандемия е бил фокусът и на следващото упражнение „Събитие 201“ (“Event 201”), проведено през 2019 г. в Ню Йорк.

„Събитие 201“ е първото, в чиято подготовка се включва Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, а трети съорганизатор е Световният икономически форум. Това упражнение също така представя сценарий за борба с нов вид коронавирус. Именно това привлича вниманието на създателите на конспиративни теории и е споменато и в текста към видеото, публикувано в „Ръмбъл“. Според авторите на конспиративни сценарии „Събитие 201“ е прогнозирало избухването на пандемията на Covid-19, причинена от вируса SARS-CoV-2.

Още на 24 януари 2020 г. от центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ публикуват изявление, в което подчертават, че сценарият за „Събитие 201“ е напълно измислен, а като модел за предполагаемия коронавирус в него е използван коронавируса SARS-CoV, който причинява тежък остър респираторен синдром и доведе до епидемия в Китай през 2002-2003 г.

Във фиктивния сценарий също така се посочва, че пандемията възниква Бразилия, а не в Китай, какъвто беше случаят с Covid-19. Въображаемият сценарий приключва на 18-ия месец, когато починалите са 65 милиона души. Към 27 януари 2023 г., или над три години от началото на реалната пандемия, данните на СЗО за потвърдените смъртни случаи заради Covid-19 сочат, че починалите са над 6 милиона и 820 хиляди.

Директорът по комуникациите на Центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“ заявява пред Ройтерс, че „фиктивното заболяване в сценария по никакъв начин не е предсказващо“, а говорител на Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ посочва, че твърдения, че упражнението е доказателство за нова „планирана“ пандемия, са „неверни“.

Миналата година упражнение, но спрямо щам на маймунска шарка, също беше използвано от създатели на конспирации. То беше цитирано от тях като доказателство, че увеличеният тогава брой на заразени с маймунска шарка е резултат от вирус, създаден в лаборатория, както и че предстои пандемия с маймунска шарка. Пандемия нямаше, а конспиративните твърдения бяха оборени и в проверка.

Заключение
Коментар към видео със симулация в случай на възникване на нова пандемия като част от упражнение на Центъра за здравна сигурност „Джонс Хопкинс“, че кадрите са доказателство за предстояща пандемия, „организирана“ от международни организации, е ПОДВЕЖДАЩ, пише БНР след проверка на фактите.

Няма никакви доказателства, че създаването на фиктивен сценарий в подготовка за евентуална пандемия всъщност е част от план за създаване на пандемия. Подобни упражнения се провеждат от десетилетия. От въвлечените в симулацията организации също отхвърлят твърденията за „планирана“ пандемия.

Подобни твърдения, че симулацията, която цели подобряване на подготовката в случай на бъдещи пандемии, е предвестник на „планирана“ пандемия, са опровергавани неколкократно от организации за проверка на фактите (виж туктук и тук)..

Харесайте нашата страница във Фейсбук