Прането на цветни дрехи често се превръща в проблем за неопитни домакини. В крайна сметка всяка блуза или тениска след измиване може не само леко да загуби предишната си яркост, но и сериозно да избледнее, да загуби цвят. И тогава какво остава да се направи?

Ярките неща, разбира се, винаги радват своите собственици, помагат за озаряване на сивото ежедневие. Но често прането на всички тези смешни малки неща се превръща в истинска лотария. И ако изберете грешна програма за пране или добавите грешен перилен препарат, тогава шансовете за краен неуспех ще се увеличат сериозно.

В същото време има много начини, които помагат за поддържане на ярък цвят по време на пране. А днес редакцията ни иска да сподели някои неочевидни лайфхакове, за които не всеки знае. Струва си да изпробвате тези трикове, за да направите ярките си дрехи приятни за окото за по-дълго.

Млян черен пипер

Изненадващо, една чаена лъжичка смлян черен пипер може да спаси любимите ви неща от загуба на цвят. Освен това привържениците на метода отбелязват, че този инструмент за петна не е по-лош от скъпите специални прахове за цветни неща. Следователно подобно начинание изглежда много печелившо.


Факт е, че при прането с зърна от черен смлян пипер почистват тъканта от сапунения филтър. А точно заради този филтър, който се образува при пране, нещата губят цвета си. С други думи, смлян черен пипер в барабана на пералната машина предпазва цветните дрехи от прекомерни количества перилен препарат.

Как работи? Просто поставете цветното пране в пералнята, след това добавете праха и точно преди пране добавете чаена лъжичка смлян черен пипер директно в барабана. Сред програмите трябва да изберете студено пране с температура на водата 30 градуса.

Интересното е, че нещата няма да миришат на подправка. И ако зърната от черен смлян пипер останат върху тъканта (дори след изплакване), тогава те могат лесно да се отърсят. Все пак ви съветваме да започнете с лайфхак с черен смлян пипер, когато перете неща, които не са от голяма стойност за вас. И ако резултатът ви устройва, тогава използвайте този трик.

Трапезен оцет

Този трик е полезен, ако трябва да върнете наситения цвят на черните дрехи. За да направите това, добавете няколко супени лъжици оцет в съд с вода, разбъркайте добре и накиснете желаната дреха тук за 15-20 минути.

След това остава само да изплакнете обилно и да изсушите. Този метод обаче не е подходящ за дънкови тъкани. Също така, освен трапезния оцет, към водата се добавя дори мастило за черни неща.

Сода бикарбонат + оцет

Този домашен трик е чудесен начин да възстановите яркостта на червените неща. Тук трябва да се има предвид, че за една супена лъжица сода трябва да вземете една супена лъжица оцет и един литър вода. Опитните домакини отбелязват, че с този инструмент можете да върнете наситен ярък цвят не само на тениска, но дори и на рокля. Защо не опитате?

Разбира се, човечеството е натрупало огромен брой начини, които помагат да се поддържат цветните неща чисти, свежи и красиви за по-дълго. Пишете в коментарите дали сте имали възможност да опитате нашите лайфхакове и какъв е бил ефектът. И споделете своите трикове, които винаги ви радват с отличен резултат.