Според таблицата за управление на COVID-19 на Световната здравна организация има приблизително 9 милиона потвърдени случая и 173 900 смъртни случая от COVID в Африка към юли 2022 г. Тези числа са в рязък контраст с нивата на заразяване и смъртност в останалата част от света. От началото на пандемията досега в Европа са отчетени над 239 милиона потвърдени случая и повече от 2 милиона смъртни случая.

„Ние го смятаме за обикновена настинка“, каза Илиасу Ибрахим, 53, който работи с международни организации с нестопанска цел в Ниамей, столицата на Нигер.

Нигер е страна без излаз на море, където маларията и менингитът са ендемични и средната продължителност на живота е само 63 години.

И все пак, каза Ибрахим пред The ​​Epoch Times, той не познава нито един човек, който да е починал от COVID.

Така че или африканците просто не боледуват от COVID, колкото европейците, или, когато го получат, не се разболяват достатъчно, за да го съобщят. Така или иначе Африка се справя много по-добре с COVID от Европа или Съединените щати.

И така, как е възможно слаборазвитите страни като Нигер да са до голяма степен незасегнати от COVID в сравнение с развитите страни в Америка и Европа?

Помощ от червеите
В статия от 2021 г., публикувана в списанието Evolution, Medicine, and Public Health, екип от учени от Медицинския център на университета Дюк всъщност прогнозира, че африканските и други развиващи се страни ще имат по-малко смъртни случаи и по-добри резултати от икономически по-развитите места.

Те обясниха как съвременната канализация може да причини липса на биоразнообразие в човешкото тяло и че това разнообразие помага на имунната система да не реагира прекомерно на вирусни или бактериални инфекции.

Според тези изследователи липсата на паразитни червеи, известни също като хелминти, сред хората в страните с високи доходи компрометира тяхното здраве, което ги прави по-податливи на тежки инфекции с COVID .

Въпреки че правилната хигиена е важна за спиране на разпространението на инфекциозни заболявания, не всички ефекти на хигиената са полезни. Всъщност твърде много хигиена може действително да направи хората по-податливи на някои автоимунни състояния, според хипотезата за хигиената, предложена за първи път в British Medical Journal от британския епидемиолог, д-р Дейвид Страчан, в края на 80-те години.

Въпреки че общоприетата гледна точка е, че паразитните червеи като хелминтите са болестотворни паразити без ползи, появяващите се доказателства сочат, че паразитните червеи са от решаващо значение за процъфтяването на нашата имунна функция и цялостното здраве.

Както д-р Уилям Паркър, имунолог и експерт по симбиотичните червеи, посочи в статия от 2016 г. , те може да „звучат грубо“, но хелминтите са отговорни за стимулирането на тялото да произвежда противовъзпалителни молекули и стимулирането на изграждането на здрав имунитет.

Паркър е един от съавторите на статията от 2021 г., в която изследователите описват подробно как загубата на паразитни червеи в тялото поради твърде много хигиена може да причини податливост към хронични възпалителни заболявания като автоимунни разстройства и алергии.

Това може да обясни защо нивата на заболеваемост и смъртност от COVID-19 са по-високи в развитите страни, където автоимунните заболявания и „изчерпването на биома“ са често срещани.

Изчерпването на биома се отнася до липса на разнообразие от организми при хората, което включва нашите собствени човешки клетки, както и бактерии, гъбички, животински паразити и протисти.

Тези учени предполагат, че основната причина, поради която COVID-19 не е засегнал африканските страни, е, че по-голямата част от населението в страна като Нигер съжителства с паразитни червеи и тези хелминти предотвратяват големи неблагоприятни ефекти от вируса.

Ивермектин
Друга причина, поради която Африка се е справила много по-добре от Европа и Америка, може да е широкото използване на ивермектин, според екип от изследователи в Колумбия .

Ивермектин се използва профилактично за лечение на речна слепота (онхоцеркоза).

Проучване от 2021 г., публикувано в American Journal of Therapeutics, изследва ефикасността на ивермектин за превенция и лечение на инфекция с COVID-19. Тези изследователи откриха, че „използването на ивермектин в началото на клиничния курс може да намали броя на прогресиращите до тежко заболяване“.

Въпреки че ивермектинът остава спорен, клиницистите по света съобщават за отлични резултати при използване на ивермектин като част от ранен протокол за лечение.

Мерки, които влошиха нещата
Агресивните лечения, използвани в западните страни за ограничаване на COVID-19, може, по ирония на съдбата, всъщност да са отговорни за влошаването на нещата.

Илиасу Ибрахим каза пред The ​​Epoch Times, че е носел маска само няколко пъти през последните две години, но само за да избегне прах и лоши миризми и че никой в ​​Нигер никога не се е дистанцирал социално един от друг.

„Винаги поддържахме едни и същи навици за контакт“, обясни Ибрахим.

Според съвременната наука лозунгът „маските спасяват животи“ не е верен.

В почти всеки случай, когато нивата на заразяване с COVID в района на залива на Калифорния се сравняват в окръзи, които изискват принудително маскиране , и окръзи, които не го правят, процентите са или по-високи, когато маскирането е принудително, или подобни.

Проучване от 2022 г., публикувано в списание Medicine, сравнява смъртността от COVID между окръзите в Канзас, които са имали задължение за маски, с тези, които не са.

Окръзите със задължение за носене на маски претърпяха 50 процента повече смъртни случаи от COVID-19, отколкото окръзите без маски.

Както Zacharias Fögen, лекар със седалище в Германия, обясни в това проучване, хората, носещи маски, несъзнателно запазват капчици от вируса в своите маски за лице и ги вдишват отново в белите си дробове.

Според д-р Фьоген, маскирането всъщност увеличава вирусния товар, карайки хората да вдишват отново частици, които респираторният тракт вече е отстранил нарочно.

През 2020 г. голямо рандомизирано контролирано проучване , проведено в Дания, публикувано в Annals of Internal Medicine, не откри статистически значим защитен ефект за хората, носещи маски, спрямо хората, които не са.

Друга наука показва, че „задържането на влага, повторната употреба на платнени маски и лошото филтриране могат да доведат до повишен риск от инфекция“.

Невролозите пък са открили, че маскирането може също да компрометира здравето на мозъка.

Социалното дистанциране вреди на нашите системи
Социалното дистанциране беше друга обичайна мярка, въведена за забавяне на разпространението на COVID-19 в Европа и Америка, но беше почти нечувана в много африкански страни.

Д-р Байрам Бридъл, имунолог от университета на Гуелф в Канада , каза пред репортер на The Guardian, че социалната изолация на децата ограничава излагането им на естествения свят, който е пълен с микроби, които помагат на имунната система да расте по-силно.

Хората, принудени да се дистанцират социално, нямат микроби и са изложени на по-голям риск да страдат от редица възпалителни заболявания след излизане от изолацията.

Д-р Томас Мъри, професор по педиатрия от Йейл и специалист по инфекциозни заболявания, установи, че това е така. Както беше съобщено в неотдавнашна статия на New York Post , Мъри и други виждат шокиращо високо покачване на респираторните вируси след блокирането и затварянето на училища през 2020 г. и 2021 г.

Социалното дистанциране, изглежда, е довело децата до по-тежки вирусни и бактериални инфекции.

Социалната изолация не успя да спре разпространението на COVID-19 в Европа или Съединените щати. Но принуждаването на хората – както деца, така и възрастни – да се изолират има отрицателни ефекти както върху физическото, така и върху емоционалното ни благополучие.

Ваксините
Въпреки че ниските нива на ваксиниране в слаборазвитите нации са формулирани като проблем на глобалното неравенство, сега имаме данни, които предполагат, че липсата на ваксиниране всъщност може да има защитен ефект и да доведе до по-малко смъртни случаи от COVID.

Както е обяснено в статия от д-р Джоузеф Меркола, автор на „Истината за COVID-19“ и здравен лекар, който внимателно проучва данните за пандемията, нивата на ваксинация в Субсахарска Африка са под 6 процента. Въпреки че съставлява над 17 процента от световното население, Африка допринася само с 3 процента към общата смъртност от COVID-19 в световен мащаб.

Непредвидените отрицателни ефекти от високите нива на ваксиниране в развитите страни като Съединените щати са плашещи. Към 15 юли 2022 г. е имало 1 350 947 нежелани събития, докладвани на CDC и FDA чрез VAERS, Системата за докладване на нежелани събития при ваксини.

В тези доклади са включени 29 635 смъртни случая след ваксините срещу COVID.

Може да има и други обяснения за по-добрите резултати в Африка, включително оптималните нива на витамин D от слънчевата светлина. Но е много вероятно разнообразният африкански биом, изобилстващ от паразитни червеи и полезни микроби; липсата на маскиране и социално дистанциране; достъп до ивермектин; и ниските нива на ваксиниране на континента поставиха Африка в предимство срещу COVID-19.

Със сигурност изглежда, че Европа и западния свят има какво да научи от Африка по отношение на управлението на пандемията.