Между 5 и 10 лева взимат лични лекари за издаването на е-рецепти. Жертви на новата такса „компютър“ или „електронно обслужване“ са хората с хронични заболявания, които са освободени от потребителска такса в размер на 2.90 лева.

Тази „предприемчивост“ все още не е масово явление, но ако не се вземат мерки и контролните органи не си свършат работата, тя може да се превърне в редовна практика.


Това каза пред „Телеграф“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-град д-р Георги Миндов.

Преди няколко дни от НЗОК обявиха, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха, че не не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано“, посочиха от здравното министерство, след като им описахме случай на диабетик, чиято такса изведнъж е поскъпнала от 2,90 на 8 лв.

И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лв. за електронно обслужване.

„Ние като дружество, което въведохме таксата за медицинската бележка, се разграничаваме от новата“, заяви д-р Миндов.

„Смятаме, че това е лична инициатива на някое лечебно заведение или управителя му. Личните лекари не са наемни работници, те са управители. Всеки един от тях има право да вземе колкото и както поиска. Доколко е съобразно, затова си има регулаторни органи, които да кажат дали е редно или не“, коментира той. Д-р Миндов добави, че те вече са обсъдили темата, но не са разбрали кой и защо я е въвел.

Той коментира, че някой може да въведе и такса „изтърване на пот“, такса „дишане“.

„Всичко може да се сложи, но доколко са целесъобразни, затова има регулаторни органи, на които ние плащаме, за да извършват контрол“, добави той и подчерта, че в наредбата няма заложена такса за издаване на е-рецепта и въвеждане на данни в Националната здравноинформационна система.

Медикът разкри още, че по новите правила пишат по няколко рецепти, защото отделят безплатните, които бяха обявени по времето на кабинета „Денков“ на една бланка, а другите съответно на втора, трета и пр. „За всяка обработена е-рецепта фармацевтите получават пари“, посочи Миндов.Общопрактикуващият лекар каза още, че системата не работи както трябва и това бави обслужването на пациентите.

Той посочи дните понеделник и петък като критични за работата на НЗИС и поясни, че има моменти, в които се случва системата да не работи с часове или пък да функционира на пресекулки, което буквално пили нервите на лекарите, защото им се налага непрекъснато да рестартират програмата, за да свършат работа.

„Ако чакате 30 минути условно пред един кабинет, 15 минути ще чакате по-малко, ако не правихме тази дейност“, посочи той.

Последвайте нашата страница във Фейсбук