Новата вълна на ковид се характеризира със симптоми, които се различават от общите признаци, отчетени в началото на пандемията. Често срещаните в момента варианти BA.4 и BA.5 изглежда причиняват симптоми, подобни на оригиналния Омикрон, може да има един знак, който се крие в гласа ви.

В момента има лятна вълна от подварианти на Омикрон BA.4 и BA.5. За щастие има много симптоми, по които може да се разпознае инфекцията. Според докладите дрезгавият глас може да предизвика тревога първи.Основните симптоми на Омикрон не са само обичайната ви кашлица, треска и загуба или промяна на вкуса и мириса. Въз основа на доклади на пациенти и лекари, Омикрон се свързва с различни предупредителни признаци, от нощно изпотяване до главоболие. Много хора също се оплакват от болки в гърлото и дрезгав глас, които не бяха толкова чести по време на Делта епидемията“, казва терапевтът Ирина Андреева.

„Например гласът ви може да стане по-дрезгав, дрезгав или груб, по-тих или дори да промени височината си. Друга улика за новия Омикрон е, че може да ви е по-трудно да говорите и да ви се налага да полагате повече усилия“, споделя още тя.

Това може да е една от теориите защо някои хора, заразени с този тип коронавирус, започват да говорят дрезгаво. Освен това този признак се счита за „ранен“ симптом на инфекция. През първата седмица на заболяването се появява дрезгав глас, който постепенно се увеличава.

Симптомът обикновено продължава два до три дни, но при възрастни може да продължи до седем дни